Ricette con limoncello

リモンチェッロで作る“おいしいレシピ”

濃厚なレモンのエッセンスをたっぷり含むリモンチェッロ。
食後によく冷やしてストレートででいただくのが本場南イタリアのスタイルですが、
他にもアイデアひとつでさまざまな愉しみ方があります。
ここではリモーネリモーネがおすすめするリモンチェッロレシピをご紹介します。

リモンチェッロネード(1人分)Fresh Limon-cello-nade (Serving 1)

大きめのグラスに砂糖大さじ1、レモン1/2を3枚の輪切りにしたものを絞りながら皮ごと入れ、よく混ぜる。そこに多めの氷とソーダを適量加えて混ぜ合わせ、仕上げにスプーン1杯のリモンチェッロをかけて。
Squeeze a quarter of a lemon into a glass with ice, add 25cc of Limoncello and 60cc of ginger ale, and stir to blend. Garnish with ginger slices if you like.

リモンチェッロ
ヨーグルトゼリー(4人分)Limoncello yogurt jelly (Servings: 4)

鍋に牛乳150cc、砂糖大さじ2、ゼラチン小さじ2を入れ5分ほど置き、その後弱火で混ぜながら溶かす。火から外し荒熱をとり、無糖ヨーグルト150cc、リモンチェッロ大さじ2、レモン果汁1個分を加えてよく混ぜ型に入れる。レモンの皮をすりおろしてふりかけ冷蔵庫で冷やし固める。
Pour 150cc of milk in a saucepan, and add 2 tablespoons of sugar and 2 teaspoons of gelatin and leave for 5 minutes, then melt them over low heat, stirring constantly. Remove from heat and add 150cc of unsweetened yogurt, 2 tablespoons of Limoncello, and the juice of one lemon. Mix well and pour into a mold. Sprinkle with grated lemon zest and chill in the refrigerator until firm.

リモンチェッロジンジャー(1人分)Limoncello Ginger (Serving 1)

レモン1/4を氷入りのグラスに絞り入れ、リモンチェッロ25cc、ジンジャーエール60ccを加え、混ぜ合わせる。お好みでショウガスライスを添えて。
Squeeze a quarter of a lemon into a glass with ice, add 25cc of Limoncello and 60cc of ginger ale, and stir to blend. Garnish with ginger slices if you like.

黒パンのオープンサンド(2人分)Open sandwich with black bread (Servings: 2)

スライスした黒パンを一口大に切り4枚焼く。オレンジマーマレード大さじ1、リモンチェッロ小さじ2を混ぜ合わせ1/2をパンに塗り、生ハムスライス4枚、カマンベールチーズ4切れのせて、残りのマーマレードを上からかける。お好みでハーブを飾って。
Toast 4 bite-sized slices of black bread. Mix 1 tablespoon of orange marmalade and 2 teaspoons of Limoncello, spread 1/2 of the mixture on the bread, top with 4 slices of cured ham and 4 slices of Camembert cheese, and pour the remaining marmalade on top. Garnish with your choice of herbs.

ズグロッピーノ(4人分)Sgroppino (Servings: 4)

リモンチェッロ50cc、辛口のスパークリングワイン100cc、バニラアイスクリーム200g、ウォッカ40ccをミキサーにかけてグラスに注ぎ、お好みでレモンを添えて。
Mix 50cc Limoncello, 100cc dry sparkling wine, 200g vanilla ice cream, and 40cc vodka in a blender. Pour into glasses and garnish with lemon if you like.

青の洞窟(1人分)Blue Grotto (Serving 1)

大きめのグラスに多めの氷を入れ、グレープフルーツジュース60cc、リモンチェッロ25cc、ブルーキュラソー15ccを入れてかき混ぜる。適量のソーダを入れて、お好みでグレープフルーツの皮を加えて。
In a large glass with plenty of ice, stir together 60cc of grapefruit juice, 25cc of Limoncello, and 15cc of blue curacao. Fill with your desired amount of soda and if you like, add some grapefruit zest.

リモンチェッロ風味の
アフォガード(1人分)Limoncello flavored Affogato (Serving 1)

コーヒーカップにエスプレッソまたは濃いコーヒーを入れ、そこにバニラアイス40gを入れ、ティスプーン1杯のリモンチェッロをかける。お好みでレモンピールをのせて。
Fill a coffee cup with espresso or strong coffee, add 40g of vanilla ice cream, and sprinkle with a teaspoon of Limoncello. Top with lemon peels if you like.

リモンチェッロと
苺のフローズンマルガリータ(4人分)Frozen margarita with Strawberry and Limoncello (Servings: 4)

リモンチェッロクレーマ100g、フローズンストロベリー100g、砂糖30g、氷300gをクリーム状になるまでミキサーにかけ、グラスに注いで。
Mix 100g of Crema di Limoncello, 100g of frozen strawberries, 30g of sugar, and 300g of ice until creamy in a blender and pour into glasses.